top of page

Under mina verksamma år har jag fått en del frågor kring akupunktur från mina patienter. Nedan har jag samlat ett par av de populäraste frågorna samt mina svar till de:

Traditional Chinese Medicine

Hur fungerar akupunktur?

Akupunktur förbättrar kroppens funktioner och främjar den naturliga självhelande processen genom att stimulera specifika anatomiska platser - ofta kallade akupunkturpunkter.  Den vanligaste metoden som används för att stimulera akupunkturpunkter är att införa fina, sterila nålar i huden. Tryck, värme eller elektrisk stimulering kan ytterligare förbättra effekterna. Andra akupunktstimuleringstekniker inkluderar: moxibustion eller värmeterapi, koppning och applicering av aktuella örtmediciner.

Hur många behandlingar behöver jag?

Frekvensen och antalet behandlingar skiljer sig från person till person. Vissa människor upplever dramatisk lättnad under den första behandlingen. Vid komplexa eller långvariga kroniska tillstånd kan en till två behandlingar per vecka under flera månader rekommenderas. För akuta problem krävs vanligtvis färre besök, vanligtvis åtta till tio besök totalt. En individualiserad behandlingsplan som inkluderar det förväntade antalet behandlingar kommer att diskuteras under ditt första besök.

Zen Stones
Image by Matthew Henry

Finns det några biverkningar av akupunktur?

Det finns vanligtvis inga biverkningar för behandlingen. När energi omdirigeras i kroppen balanseras och stimuleras interna kemikalier och hormoner, och läkningen börjar äga rum. Ibland kan de ursprungliga symtomen förvärras i några dagar. Andra allmänna förändringar i sömn, aptit, tarm, urinering eller känslomässigt tillstånd utlöses; emellertid indikerar dessa symptom helt enkelt att akupunktur börjar fungera.

Finns det några risker kopplat till akupunktur?

När akupunktur utförs av en professionellt utbildad akupunktör är akupunktur en mycket säker behandling med minimala biverkningar. Sällan upplever vissa människor milda, kortvariga biverkningar som: smärta där nålarna punkterar huden (kan minimera smärta med final nålar) blödning eller blåmärken där nålarna punkterar huden känna sig sjuk, yrsel eller svimning, försämring av redan existerande symtom

Alternative Medicine Supplies

Vad ska man tänka på före, under och efter behandlingen?

Att besöka en akupunktör för första gången kan vara en spännande upplevelse. Akupunktur är mycket säker. Det är förståeligt att tvekan kan uppstå från det oväntade. För att säkerställa att din utövare kan ställa en korrekt diagnos finns det några saker att komma ihåg innan du anländer till ditt möte:

 

1. Undvik att borsta tänderna och tungan före behandlingen. Detta för att kunna göra en korrekt tungdiagnos

2. Försök också att inte konsumera drycker som kan färga tungan, till exempel kaffe, tuggummi och godis. En korrekt tungdiagnos är mycket viktig eftersom den leder till ledtrådar om eventuella obalanser.
3. Ta bort alla smycken. Detta hjälper akupunkturen vid administrering av behandlingen.

4. Akupunktur varar vanligtvis från 20- 60 minuter så det är viktigt att gå på toaletten före behandlingen.

5. Var ärlig när du svarar på frågor. Alla svar är konfidentiella och hjälper till att diagnostisera och behandla.
5. Inte äta mat inom en halvtimme före och efter behandlingen.
6. Konsumera inte alkoholhaltiga drycker under behandlingsdagen.
7. Det är viktigt att vara försiktig när din behandling är avslutad eftersom vissa patienter kan känna yrsel efteråt men det är helt i sin ordning.
8. Se till att du vilar och slappnar av efter behandlingen resten av dagen. Delta inte i kraftig träning och undvik direkt exponering för vind och kyla.
9. Var beredd att se några små blåmärken från behandlingen
10. Det är viktigt att koppla av under din behandling. Bästa resultatet blir om du låter ditt sinne och din kropp slappna av.

 

Gör akupunktur ont?

Akupunkturnålar är 25-50 gånger tunnare än en injektionsnål för influensavaccin. De är så tunna att flera akupunkturnålar kan gå in i en sådan nåls mittkanal. Man brukar därför inte känna av akupunktursticket så mycket.

Det kan kanske handla om ett kort ögonblick av obehag när nålen tränger igenom huden som kan följas av en mild känsla av muskelsammandragning, stickningar, domningar, värmekänsla eller tyngd. Nålarna lämnas på plats i tjugo till fyrtio minuter. De flesta tycker att upplevelsen är väldigt avslappnande och behaglig och till och med somnar under behandlingen.

Back Pain

Med det sagt kommer vissa förhållanden att reagera bättre på en kraftigare nål. Det är vanligt att uppleva ömhet under och efter en akupunkturbehandling. Det är viktigt att informera din akupunktör omedelbart så att de kan göra dig mer bekväm. Om du är känslig för akupunktur eller "nålfobi" kan din akupunktör använda tunnare nålar och vara skonsammare.

 

Var inte rädd att tala om hur du mår! Man gör ju behandlingen i syfte att göra dig bättre.

bottom of page